Sunday, 15 May 2016 00:00

Kvar SSD-a – što uraditi? Što napraviti u slučaju gubitka podataka sa SSD diska?

Rate this item
(0 votes)

Kvar SSD-a – što uraditi?

Što napraviti u slučaju gubitka podataka sa SSD diska?

- Najčešći simptomi neispravnog SSD diska neprepoznavanje diska od strane operativnog sustava, operativni sustav traži formatiranje, operativni sustav prikazuje krivi kapacitet diska, pregrijan SSD disk, i slično.
- Ako nije moguće pristupiti podacima najvažnije je više ne koristiti SSD disk kako ne bi došlo do dodatnih oštećenja.
- Ne pokušavajte spašavati podatke bez profesionalne opreme. Sve intervencije na SSD diskovima se isključivo obavljaju pomoću specijaliziranih alata.
- Najvažnije je da bude isključen, i da se više ne uključuje. Iako SSD ne može da se fizički ošteti ponovnim uključivanjem, kao što mogu standardni hard diskovi, može da prepiše datoteke ili da se sadržaj koji je zbog korupcije određen za brisanje permanentno izgubi. TRIM komanda na primjer, može da direktno smanji šanse za uspješno spašavanje podataka. Druga situacija je da su memorijski blokovi krenuli da degradiraju ili da ima problem sa kontrolorom, i time što ga više ne uključujete, zadržavate medij u originalnom stanju.
Što ne treba da radite kada otkaže SSD?
- Nikada nemojte da koristite programe za vraćanje podataka ili disk utility na SSD-ovima, jer ovi programi mogu da doprinesu daljem oštećenju medija.

Najveći broj NEPOVRATNO izgubljenih podataka je upravo nakon pokušaja amaterskog “spašavanja”. Radi se o Vašim vrijednim podacima i razmislite što bi Vam značio potpuni gubitak istih.

Read 2799 times Last modified on Sunday, 15 May 2016 13:11